Vogels in Gambia

Vogels in Gambia

Gambia als beste vogelland in West Afrika

Afrikaanse slangenhalsvogel
Afrikaanse Slangenhalsvogel, African darter, Anhiga rufa

Het grootste voordeel va vogels kijken in Gambia is het feit dat de plaatselijke bevolking erg vriendelijk en Engelstalig is. Daarbij zijn de vogels bij wet beschermd. Gambianen zijn trots op hun vogels en willen deze graag aan de toeristen laten zien

Gambia rivier

Mede door de aanwezigheid van de rivier de Gambia vindt u hier een grote schakering aan vogelsoorten. Als u aan een Gambiaanse gids zou vragen waarom er in Gambia zoveel vogels voorkomen zal hij u standaard zeggen: Because we are blessed by God (Allah)

Gebied en landen

West Afrika is een een uniek gebied voor vogelliefhebbers. Er is een grote diversiteit aan vogels te vinden waaronder vele kleurrijke inheemse soorten en tevens Europese overwinteraars.

De vogeldichtheid is in sommige gebieden overweldigend, met name vlak na de regentijd (oktober), maar ook bij (zoet, brak water) drinkplaatsen in het droge seizoen.

Er zijn totaal meer dan 1000 verschillende vogelsoorten geregistreerd in West Afrika. veel van deze vogels worden met uitsterven bedreigd of komen op beperkte schaal voor in een specifiek (klein) gebied.

Hatbitats

Veel vogelsoorten geven de voorkeur aan een bepaald type landschap, dit wordt ook wel habitat genoemd. De habitat van een bepaalde soort is afhankelijk van vele factoren bijvoorbeeld zijn voedselpatroon. Omdat sommige vogelsoorten gebieds gebonden zijn, wordt het herkennen hierdoor tevens makkelijker gemaakt.