Balatonmeer

Balatonmeer

Balatonmeer in Hongarije

Het Balatonmeer in Hongarije staat bekend om zijn rijke vogeldiversiteit en is een belangrijk vogelgebied in Centraal-Europa. Hier zijn enkele feiten en informatie over het vogelgebied aan het Balatonmeer:

  1. Locatie: Het Balatonmeer is gelegen in het westen van Hongarije, ten zuidwesten van Boedapest. Het is het grootste meer van Centraal-Europa, met een oppervlakte van ongeveer 600 km².
  2. Vogelsoorten: Het Balatonmeer en de omliggende wetlands, moerassen, rietvelden en bossen bieden een ideale habitat voor verschillende vogelsoorten. Je kunt er talrijke watervogels, trekvogels, roofvogels, reigers, steltlopers en zangvogels vinden. Enkele veelvoorkomende vogelsoorten zijn de grote zilverreiger, aalscholver, dwergaalscholver, purperreiger, rietzanger, lepelaar, visarend en verschillende eendensoorten.
  3. Trekvogels: Het Balatonmeer is een belangrijke tussenstop voor trekvogels tijdens hun migratie. Elk voor- en najaar passeren duizenden vogels het meer, waaronder ganzen, eenden, kraanvogels, sternen en vele andere soorten.
  4. Vogelobservatiepunten: Langs de oevers van het Balatonmeer zijn er verschillende vogelobservatiepunten waar je de vogels kunt spotten. Enkele populaire plekken zijn de Kis-Balaton (Kleine Balaton) wetlands, de Tihany-peninsula en de Kányavári-eilanden.
  5. Bescherming en educatie: Het Balatonmeer en de omliggende gebieden worden beschermd als onderdeel van het Balaton Uplands National Park en het Kis-Balaton Natuurreservaat. Er zijn ook educatieve centra en tentoonstellingen die informatie bieden over de vogelsoorten en het belang van natuurbescherming.

Bezoekers centra

Het Balatonmeer heeft verschillende bezoekerscentra die dienen als informatiepunten en startpunten voor het verkennen van het gebied. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezoekerscentra aan het Balatonmeer:

  1. Balaton Uplands National Park Visitor Center (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Látogatóközpontja): Dit bezoekerscentrum is gelegen in het hart van het Balaton Uplands National Park, in de stad Tihany. Hier kun je informatie krijgen over het nationale park, de flora en fauna van het gebied en de verschillende wandel- en fietsroutes in de omgeving.
  2. Kis-Balaton Visitor Center (Kis-Balatoni Látogatóközpont): Dit bezoekerscentrum is gelegen in het Kis-Balaton Natuurreservaat, een belangrijk wetlandgebied aan de zuidwestelijke oever van het Balatonmeer. Het centrum biedt informatie over het reservaat, de vogelsoorten en andere dieren die er te vinden zijn, en organiseert educatieve activiteiten.
  3. Balatonfüred Visitor Center (Balatonfüredi Látogatóközpont): Dit bezoekerscentrum is gelegen in de stad Balatonfüred, aan de noordoostelijke oever van het Balatonmeer. Hier kun je informatie krijgen over de stad, de omgeving, evenementen en activiteiten in de buurt.
Reacties zijn gesloten.